In het RDC van The Greenery in Barendrecht rollen de Zespri kiwi’s in hun nieuwe verpakking de band af. Vervolgens worden deze met succes uitgeleverd aan klanten van The Greenery in Nederland. Hier kan de consument nu kiwi’s in goed recyclebare verpakkingen kopen.
Niet alleen de verpakking is nieuw, ook de verpakkingsmachine. Zespri, Skillpack en The Greenery werken samen om de nieuwe manier van verpakken te realiseren en zo aan te sluiten bij de wens van klanten.
Recyclebaar, herbruikbaar óf composteerbaar
Op basis van signalen in de markt én op verzoek van Zespri startte The Greenery het onderzoeksproces naar de ontwikkeling van de nieuwe verpakkingen én de aanschaf van een daarvoor geschikte machine. Eline Voigt (accountmanager Retail Benelux, Zespri): “Voor 2025 heeft Zespri zich als doel gesteld om alle verpakkingen recyclebaar, herbruikbaar of composteerbaar aan te bieden. In België zijn we vorig jaar al met de plasticvrije verpakkingen gestart. We zijn blij dat we nú ook in Nederland met deze premium-verpakkingen in het winkelschap liggen.”
“Ook wij vinden het belangrijk om nu al voor te sorteren op de nieuwe Verpakkingswet waarbij je geen hybrideverpakkingen meer mag gebruiken”, vertelt Susanne Macdonald (projectleider RDC, The Greenery).
“Ook wij vinden het belangrijk om nu al voor te sorteren op de nieuwe Verpakkingswet waarbij je geen hybrideverpakkingen meer mag gebruiken”, vertelt Susanne Macdonald (projectleider RDC, The Greenery). “De nieuwe verpakking van de kiwi’s is gemaakt van karton: door het gebruik van monomateriaal zijn de verpakkingen beter te recyclen. Door de komst van deze nieuwe verpakking wordt straks jaarlijks 11.000 kilogram plastic bespaard.” The Greenery heeft de doelstelling dat in 2026 al haar verpakkingen recyclebaar of herbruikbaar zijn.
Een nieuwe machine: een mooie uitdaging
André van Stee (manager Kleinpak, The Greenery): “De machineleverancier Skillpack leverde al een verpakking voor tomaten bij Duijvestein. Deze machine was echter niet 1-op-1 te gebruiken: tomaten zijn rond en kiwi’s ovaal. Daarnaast gebruikt men voor tomaten 1 verpakking, waar wij voor de kiwi’s 5 verschillende verpakkingen nodig hebben. We hebben de verpakkingslijn samen met Skillpack verder ontwikkeld. De machine drukt de deksel op de kiwi’s en maakt ze met een druppeltje lijm vast aan het schaaltje. Zo kun je grote en wat kleinere kiwi’s in dezelfde schaal verpakken. De verpakking moet namelijk verstelbaar zijn, én toch exact passen. Deze machine kan dat, dat is best bijzonder”.
“Bij de keuze voor deze machine was de korte omsteltijd naar verschillende verpakkingsmaten erg belangrijk vanwege ons brede kiwi-assortiment", volgens Renske Hartensveld (category development manager, The Greenery).
“Bij de keuze voor deze machine was de korte omsteltijd naar verschillende verpakkingsmaten erg belangrijk vanwege ons brede kiwi-assortiment. Evenals het feit dat de huidige schalen bruikbaar blijven. De machine kan tot wel 70 verpakkingen per minuut verwerken en is bovendien veilig, hygiënisch en gebruiksvriendelijk”, vult Renske Hartensveld (category development manager, The Greenery) aan.
Kiwitrays automatisch vullen
Op dit moment is The Greenery bezig met het ontwikkelen van een vulmachine die de kiwi’s automatisch in de bakjes legt. André: “Ovale kiwi’s netjes in een schaal krijgen, op hoge snelheid? Dat is een uitdaging. Om dit voor elkaar te krijgen spreken we verschillende machineleveranciers.” André is nu in gesprek met een andere leverancier die een trayvuller heeft gemaakt voor ronde vruchten. Susanne: “De engineering is nét klaar. Ze zijn nu gestart met de bouw van de trayvuller. Uiteindelijk is de planning om voor de start van het Nieuw-Zeelandse SunGold seizoen (week 17) de volledig geautomatiseerde, duurzame verpakkingslijn operationeel te hebben in het RDC in Barendrecht.”
André: “Ovale kiwi’s netjes in een schaal krijgen, op hoge snelheid? Dat is een uitdaging. Om dit voor elkaar te krijgen spreken we verschillende machineleveranciers.”