Spruitenteler André Noordhoek en schoonzoon Rick van de Stam telen sinds enkele jaren groene en (een beetje) paarse spruiten in Bleiswijk. Eind maart werden de laatste spruiten ingepakt. Is het dan nu rustig op het eeuwenoude familiebedrijf van Noordhoek Agro BV? Allesbehalve! Het automatisch zaaien in de kas en buiten uitpoten en opkweken van de spruitenplantjes staat nu centraal.
“Van zo’n heel klein zaadje zo’n mooi product maken? Dat is toch mooi! Die groene balletjes die rollen en stuiteren. Dat heeft toch wel wat, 9 van de 10 mensen gaan ook mee sorteren als ze naast de sorteerband staan. Ik ben vanzelf in die spruiten gerold: mijn vader deed dat al en ik heb dat uitgebouwd”, vertelt André. “Vroeger was de spruitenteelt er vooral om in de winter je inkomen een beetje op te krikken; dus iedereen had wel een hoekje spruiten”, vult Rick aan. “De teelt is nu zo duur én specialistisch geworden dat de kleine telers zijn afgevallen.”
“Van zo’n heel klein zaadje zo’n mooi product maken? Dat is toch mooi!", vertelt André.
Zelfvoorzienend: van zaaien tot verpakken
“Ik denk dat wij de enige zijn die echt alles zelf doen van zaaien tot aan het verpakken”, vertelt Rick trots. “In onze kas kweken we planten op voor circa 500 hectare aan spruiten. We hebben ook een teeltbedrijf op het land, en daarna sorteren, verwerken én verpakken we de spruiten. Een deel van de planten verkopen wij ook aan andere boeren. En een deel van de oogst kopen wij dan weer terug als product voor de handel. De grootste veranderingen waar we mee bezig zijn hebben te maken met de nieuwbouw en het verpakken. Dat moet je heel goed regelen, want ieder detail op de verpakking doet ertoe. Elk labeltje, lettertje, dingetje: alles moet kloppen. ”
André: “Sinds 3 jaar zaaien we de planten op deze locatie. Toen dit op ons pad kwam hebben we alles meer gecentraliseerd. Nu we het planten maar op 1 locatie doen is het makkelijker geworden. We hoeven niet meer héén en wéér te rijden. Eerder waren we met 3-4 man aan het zaaien. En nu kunnen we het met 1-2 man af. Het nieuwe pand dat we bouwen is bedoeld voor sorteren en verpakken. Met dat laatste zijn we 2 jaar geleden gestart. En doordat we weer bij The Greenery zijn aangesloten hebben we het verpakken uit kunnen breiden.”
“Ik denk dat wij de enige zijn die echt alles zelf doen van zaaien tot aan het verpakken”, vertelt Rick trots.
Stapje-voor-stapje-verduurzamen
Rick: “Duurzaam telen vinden we belangrijk, we hebben een PlanetProof-certificaat. Maar, verder verduurzamen gaat niet van de één-op-de-andere dag. Alles in één keer verduurzamen is niet te behappen maar iedere keer een stukje wél. Als je vernieuwt ga je vanzelf af van de tl-balken naar de led-lampen. En onze nieuwe koelinstallatie voldoet aan de nieuwe standaarden. We winnen nu warmte terug om onze kantine en het kantoor te verwarmen. Zonnepanelen zijn voor ons helaas niet rendabel omdat we een negatieve energiebalans hebben omdat we alle stroom in de winter nodig hebben en in de zomer niets.”
André vult aan: “Qua materiaalkeuze houden we nog nauwelijks rekening met duurzaamheid. Want, je zit in een keurslijf door wat de klant je vraagt. Het gaat ook om het kostenplaatje. Je kunt wel naar bio plastic gaan, dan verdubbelt de prijs maar dat moet ergens van betaald worden. Het is de vraag of je heel de keten zo snel kunt veranderen qua verpakken. De markt is daar ook gewoon nog niet. Heel veel dingen staan nog in de kinderschoenen en zijn daardoor heel duur. Je moet het wel rond kunnen rekenen.”
Rick: "Alles in één keer verduurzamen is niet te behappen maar iedere keer een stukje wél."
Opnieuw bij The Greenery
André vertrok in 2008 bij The Greenery na een lidmaatschap van 30 jaar. Toch sloot hij zich augustus vorig jaar opnieuw aan bij The Greenery: “Nadat ik weg ging bij The Greenery ben ik zelf verder gegaan. Dat ging erg goed en toen heb ik meerdere oud-Greenery telers hier in de buurt bij elkaar gebundeld: zo’n 5 telers brengen hun spruiten bij ons. Samen werden wij weer een aantrekkelijke partner voor The Greenery. Dat bleek toen ze ons benaderden omdat ze op zoek waren naar een bedrijf dat in de kleinpak zat. We zijn – op contractteelt - altijd wel wat spruiten blijven leveren aan The Greenery. En, daarnaast doen we ook nog wat import van spruiten uit Schotland.”
Van gemengd akkerbouwbedrijf naar 100% spruiten
“Het bedrijf - vroeger een gemengd akkerbouwbedrijf met varkens en koeien - is al 4-5 generaties in de familie”, vertelt André. “We hebben 2 vaste medewerkers en de rest huren we in op ZZP-basis of als uitzendkracht. Het lukt nog steeds goed om mensen te vinden. En nu komt mijn schoonzoon Rick er ‘zachtjes’ bij. Zachtjes, want de komende jaren doen we het gewoon samen.” “Als het gezellig blijft”, vult Rick lachend aan. “Zonder wrijving geen glans. Maar, even zonder gekkigheid: ik ben er nu zo’n 3-4 jaar bij en het bevalt heel goed. Nu ik zeker weet dat ik het bedrijf op termijn overneem kijk je wel anders naar zaken; meer op de langere termijn zoals met de nieuwbouw en het investeren in een kantoorruimte want die bevindt zich nu nog in het woonhuis wat niet echt handig is.” “Afgelopen jaar was er veel waterschade maar al met al mogen we niet klagen. Het volume is nog wel 1/3 minder dan andere jaren. De financiële opbrengst is wél goed. Minder voor méér. Dan hoef je niet zo hard te werken”, grapt André. “Voorlopig blijf ik nog lekker doorwerken hoor. Want, stoppen daar kan ik me nog weinig bij voorstellen!”
Meer weten?
Op Verse Oogst vindt u meer informatie over Noordhoek Agro: www.verseoogst.nl/telers/noordhoek-agro