Nieuws

René Kapelle hardfruitteler The Greenery: “Het is topsport: het runnen van een teeltbedrijf”

18 juli 2023

René Kapelle hardfruitteler The Greenery: “Het is topsport: het runnen van een teeltbedrijf”

In het voorjaar van 2021 startte René Kapelle de aanplant van 2,5 hectare Sweet Sensation-peer op zijn bedrijf in Kraggenburg (provincie Flevoland). En al dit jaar won René de tweede prijs in de race voor de Sweet Sensation-bokaal. Naast Sweet Sensation teelt René ook Conference-peren (9 ha) en Elstar- (7,5 ha) en Junami-appels (2,5 ha).

 “Ik had niet verwacht de prijs te krijgen, maar vind het wel grappig. Nu heb ik echt niet de illusie dat ik volgend jaar de ‘gouden’ bokaal krijg”, vertelt René nuchter. “Je doet altijd je uiterste best. Onze peren hadden allemaal een mooie rode kleur omdat ze van jonge bomen af komen. En, ook niet geheel onbelangrijk: de maat was goed.”

Uitdagende teelt

De teelt van Sweet Sensation is soms best uitdagend: “Van iedereen hoorde ik dat het een moeilijk ras is en dat het wel een paar jaar duurt voordat de eerste peren van de bomen af komen. Het eerste jaar had ik dan ook geen oogst. In het tweede groei-jaar kon ik voor het eerst plukken. Elke peer die je eraf plukt is dan goed omdat het jonge bomen zijn. De 2,5-3 kilo die er per boom aan hing was helemaal niet verkeerd. Dit jaar verwacht ik een iets hogere opbrengst. Maar, je moet wel het juiste bloeiweer erop hebben, en het hout moet zich nog zetten. Sweet Sensation is een zusje van Doyenné du Comice; ook een verdomd moeilijk ras.”

 

 

Mooie oogst

Waarom koos René dan toch voor de Sweet Sensation? “Destijds had ik een productperceel Jonagold dat leeg moest. Dus was ik op zoek naar alternatieven. The Greenery opperde dat Sweet Sensation misschien wel wat voor mij was. Daarin voelden we elkaar aardig aan. Want, opnieuw Jonagold aanplanten wilde ik niet, Elstar had ik al zat, en Conference had ik achteraan mijn kavel geplant. Dus, toen kwam ik bij Sweet Sensation uit. Het voordeel van de aanplant van jonge bomen is dat de peren al snel een rode kleur hebben. De jonge bomen zijn open en daardoor hangen de peren aan de buitenkant waardoor ze meer zon krijgen. Het percentage afleverbare peren ligt hoger dan bij oudere bomen.”

Koud voorjaar?

Door het koude voorjaar komt alles in de hardfruitteelt wat later op gang. “Toen de wind uit het Noorden weg ging zijn de appels en peren eigenlijk pas echt goed gaan groeien. De testen laten zien dat de oogst niet heel veel later zal zijn dan een normaal jaar. Maar, wel later dan vorig jaar. We kunnen er nog niet veel over zeggen. Onze voorlichtingspartijen noemen een oogstdatum van een dag of 7-8 later dan in 2022. Dat valt mij nog mee. Want, we hebben nog heel wat in te halen. Het moet nu nog 9 a 10 weken groeien dus dat moet wel lukken. De bomen hangen lekker vol, dus we gaan zeker een goede oogst tegemoet. We hebben er vertrouwen in en dat geeft een goed gevoel!”, vertelt René enthousiast.

Grote uitdaging

Zoals alle telers, ervaart René de nodige uitdagingen bij het ondernemerschap: “Mijn grootste uitdaging is het zoveel mogelijk benutten van de natuurlijke vijanden van de plagen waar wij mee te maken krijgen in de teelt. De insectendruk moet zo laag mogelijk blijven en de kwaliteit van het fruit mag er niet onder lijden. Dat probeer ik voor elkaar te krijgen met de beschikbare middelen én mijn biologische kennis. Ik probeer zo min mogelijk in te grijpen. Duurzaamheid is daarbij belangrijk, daarom beschikken we over alle mogelijke certificaten. Zoals bijvoorbeeld GLOBAL.G.A.P en PlanetProof.”

Dynamische teelt

Een eigen bedrijf runnen, René vergelijk dit terecht met topsport: “Er is het hele jaar scherpte voor nodig om de teelt van dat seizoen tot een goed einde te brengen. Je moet altijd paraat staan. Je kunt absoluut niet verzwakken want dan kun je de boot gemist hebben. Of je hebt iets fout gedaan, of niet gedaan wat wél had gemoeten, of je doet iets op het verkeerde moment; dat is heel intens. De dynamiek van zo’n groeiseizoen vind ik mooi. Ik heb twee mensen in dienst maar ben zelf eigenaar én dus draag ik alle verantwoordelijkheid. En ik mag ook alle keuzes maken; dat doe ik vaak op gevoel. Het is erg mooi dat ik dit bedrijf in 2002 van mijn vader over heb kunnen nemen, nadat we samen op de oude proeftuin startten in 1988. Anders is dat écht niet te doen in de fruitteelt.”