Nieuws

Studenten Hogeschool Rotterdam ontwikkelen prijsvoorspellings- model Spruitjes

11 juli 2024

Studenten Hogeschool Rotterdam ontwikkelen prijsvoorspellings- model Spruitjes

4 studenten van Hogeschool Rotterdam werkten 3 dagen per week, 20 weken lang aan een uitdagende opdracht voor The Greenery. Het resultaat? Een prijsvoorspellingsmodel voor de groentesoort spruiten binnen de Nederlandse markt. Wat daar bij kwam kijken? Daarover vertelt Canan Koç (student Bedrijfskunde).

Groente en Fruit: gewoon en toch bijzonder

“Samen met Roy Hausani (student Bedrijfskunde), Mark Beemer (student Global Marketing & Sales) en Ayhan Özdemir (student Business IT & Management) heb ik me aangemeld voor het keuzevak ‘Creating Impact with Data’’ op de Hogeschool Rotterdam. Na een kennismaking met The Greenery ging het viertal enthousiast aan de slag: “We kenden The Greenery nog niet, maar al snel ontdekten we dat het leuk is om een kijkje te nemen bij een bedrijf dat zich bezighoudt met groente en fruit. Je krijgt er allemaal dagelijks mee te maken: het lijkt zo gewoon en toch is het bijzonder."

"Bij The Greenery werken mensen met veel kennis van en ervaring met de AGF-sector. Er is een informele cultuur dus als studenten konden we snel aanhaken en helemaal onszelf zijn: hard werken, maar ook hardop praten, én lachen met elkaar. Wij kregen enorm veel vrijheid tijdens deze periode wat ons motiveerde om zelfstandig taken uit te voeren. Op deze manier hebben wij onze eigen werkwijze kunnen creëren dat heeft geleid tot een mooi eindproduct.”

Prijsvoorspellingsmodel & Dashboard

Spruitjes? Eerlijk gezegd niet écht de lievelingsgroente van Canan: “En toch kozen we bewust voor deze groente. Want, er is heel veel historische data beschikbaar over Nederlandse spruiten. Bijvoorbeeld over volumes, transacties, promoties, en contracten met supermarkten, Deze data gebruikten we om tot ons prijsvoorspellingsmodel te komen. En ook het weer namen we als factor mee in dit model. Voor de praktische toepasbaarheid en gebruiksvriendelijkheid implementeerde we ons model in een bijbehorend dashboard.”

Kan The Greenery nu met 100% zekerheid de juiste prijs bepalen? “Dat niet, maar wél een goede voorspelling maken. Er worden bepaalde richtlijnen geschetst die de eindgebruiker kunnen helpen bij het voorspellen van de wekelijkse prijzen. Ik denk dat ons product daarbij helpt en ook input kan geven om de prijzen voor andere producten te voorspellen. Ik hoop dat wij als studenten hebben laten zien dat er enorm veel mogelijk is met de hoeveelheid data die beschikbaar is binnen The Greenery. In het begin vond ik het een grote uitdaging, want ik wist eigenlijk vrij weinig van data. Maar, door van mijn medestudenten en de mensen bij The Greenery te leren over bijvoorbeeld Power BI begon ik het al snel leuker te vinden. Zo leuk dat ik nu zelfs voor een minor over data heb gekozen. Ik ben benieuwd wat er nog meer mogelijk is met data.”

Top 5 beste opdrachten Hogeschool Rotterdam

Hogeschool Rotterdam organiseerde een beurs waar de studenten hun eindopdracht mochten pitchen: “Alle groepjes studenten gaven een posterpresentatie aan elkaar en aan de projectbegeleiders. Na onze pitch hoorden we dat we in de top 5 staan. We hebben samen een mooie prestatie geleverd en daar zijn we zeker trots op! Dankzij vele complimenten van onze projectbegeleider, docenten en medestudenten hebben wij kunnen inzien dat we in korte tijd een topprestatie hebben geleverd. Wij hebben enorm veel van elkaar mogen leren en hebben dat op enthousiaste wijze geprobeerd te presenteren naar de buitenwereld.”