Afgelopen maandag bracht minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) een bezoek aan het distributiecentrum (RDC) van The Greenery in Barendrecht. Helemaal vreemd terrein was het RDC niet voor minister Harbers. Als Rotterdamse wethouder voor Economie en de Rotterdamse haven was hij vijftien jaar geleden al druk met het AGF-cluster. Dit keer kwam hij echter als minister van I&W naar Dutch Fresh Port. En dat was niet zonder reden.
"Met alle uitdagingen rond de gasprijs, oorlog, personeel en inflatie blijft het ook voor ons een uitdaging om bereikbaar te blijven", zo hield Steven Martina (CEO, The Greenery) de minister voor. "Alleen dankzij een goede ontsluiting kunnen we onze gezonde groenten en fruit bereikbaar houden voor iedereen."
Boodschap voor minister Harbers
The Greenery verwelkomde de minister in het RDC, maar er waren meer ondernemers met een boodschap aan Harbers. Zo waren Gerrit van Gelder (Van Gelder groenten en fruit), Maarten van Hamburg (Bakker Barendrecht) en Bas Euser van het gelijknamige transportbedrijf in een filmpje te horen. Zij benadrukten het belang van Dutch Fresh Port voor de economie.
Johan in't Veld deed daar namens Dutch Fresh Port na een 'warm welkom in een koude loods' nog een schepje bovenop. "Als tweede exportland van groenten en fruit zijn we met onze AGF-sector goed voor een business van 18 miljard euro. Daarvan komt 6 miljard euro uit dit cluster. Alle retailers weten dit gebied te vinden. Als we deze week in Berlijn met de hele fruitwereld op de beurs zijn, dan heeft iedereen het over Barendrecht."
Groei verscluster
Het verscluster is in de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid. Terwijl het handelscentrum zich steeds meer naar Nieuw Reijerwaard verplaatst en het oude handelsgedeelte plaats moet maken voor de nieuwe wijk De Stationstuinen met ongeveer 3.000 woningen. Door de groei van 96 naar 221 hectare aan AGF-bedrijven neemt het aantal agrologistieke bewegingen toe. Tegelijkertijd is de economische kwetsbaarheid van Dutch Fresh Port met maar één ontsluiting groot.
Een 'oortje' aan de A16
Met een AGF-Campus, woningbouw en interne mobiliteitsoplossingen wordt er hard gewerkt om in het gebied te kunnen wonen, werken en recreëren. "Alleen daarmee komen we er niet", zo hield In 't Veld de minister voor. Daarmee kwam ook het hoge woord eruit: de wens van een extra aantakking aan de A16, het zogeheten 'oortje', een kwartaansluiting aan de A16 dat moet leiden tot een toekomstbestendig en veilig verkeerssysteem.
Of de minister ook daadwerkelijk geld beschikbaar stelt, is nog even de vraag. "We kijken goed naar de logistieke kant", zo liet de minister op politiek correcte wijze weten. Hij kreeg aansluitend door middel van een rondrit door het gebied in elk geval de noodzaak van een goede ontsluiting nog eens met eigen ogen te zien.