Nieuws

Sjaak Biesheuvel: “Terugblik op 40 jaar The Greenery”

3 september 2024

Sjaak Biesheuvel: “Terugblik op 40 jaar The Greenery”

Sjaak Biesheuvel viert vandaag zijn 40-jarig jubileum, een indrukwekkende mijlpaal in een loopbaan die begon bij voorlopers van The Greenery, zoals de veilingen Zuid-Holland Zuid (ZHZ) en Coöperatieve Groente- en Fruitveilingen ‘Holland Zeeland’ (CHZ). Sjaak groeide op in een familie van akkerbouwers op Voorne-Putten, waar het werken met Hollandse groenten hem met de paplepel werd ingegoten. Zijn oom teelde radijs, zijn neven spruiten. Ondanks deze achtergrond voelde Sjaak dat het werk op het land niet bij hem paste. Het was dan ook zijn oude buurman, toentertijd halchef bij de veiling, die hem op het idee bracht om op de veiling in Barendrecht te gaan werken.

Werken op de Veiling

Sjaak begon zijn carrière op de veiling als hulpkracht van de keurmeesters. “Ik was de jongste en verantwoordelijk voor het stickeren van klasse II-handel. Dat heb ik een half jaar volgehouden, waarna ik ging werken op de trekker.” Zijn loopbaan moest echter tijdelijk worden onderbroken toen hij werd opgeroepen voor dienstplicht bij de landmacht. “Dat beviel me allerminst, want ik was inmiddels gewend om geld te verdienen,” herinnert hij zich. Na zijn diensttijd keerde Sjaak terug bij veiling CHZ. Uiteindelijk na 18 jaar op de trekker te hebben gewerkt maakte hij de overstap naar de loods, waar hij als heftruckchauffeur aan de slag ging.

Dagelijkse Routine

In zijn huidige functie wisselt Sjaak tussen ochtend- en nachtdiensten, iets wat hij zeer waardeert. “Ik vind het heerlijk, want dan heb ik nog wat aan mijn middag,” zegt hij met een glimlach. “'s Nachts zet ik de handel klaar aan het dock, en tijdens ochtenddiensten laad en los ik zelf de wagens.” Het ritme van deze afwisselende diensten past perfect bij hem.

Terugblik op 40 jaar The Greenery

Als Sjaak terugkijkt op zijn jaren bij The Greenery, merkt hij op hoe het bedrijf en de omgeving Barendrecht door de jaren heen zijn veranderd. “Vroeger ging het er heel anders aan toe,” zegt hij met enige nostalgie. “We mochten iedere dinsdag en vrijdag zelf onze groente meenemen, totdat de Belastingdienst dat aanmerkte als een beloning in natura.” Daarnaast zijn Barendrecht en omgeving volgens Sjaak sterk veranderd.  “Dit hele gebied stond vroeger nog vol met tuinderijen en kleine groothandelaren. Er is inmiddels veel bijgebouwd en voor de kleinere groothandelaren zijn de grotere distributiecentra in de plaats gekomen.” Ondanks de veranderingen is er één constante in zijn verhaal: Sjaak heeft altijd naar zijn zin gehad bij The Greenery. Sjaak, van harte gefeliciteerd met het behalen van deze bijzondere mijlpaal en nog vele goede jaren bij The Greenery!